Response 2018

A year with lots of succes!!!

A small summary underneath:

Scania teamleader group 5 and 6 graduated;
Scania teamleaders 7 has started;
Rayonleader groups 1 2 and 3 graduated;
Coördinatoren group 1, 2, 3 and 4 graduated;
Management Development will graduate in januari 2019;
Nedlin coördinatoren started;
Robert Greve joined the Turma team;
Brabantia and Schneider started in one group;
Two groups of Rockwool have started;

For more detailed information, please read below;

First conversations with Lightyear. The conversation has started in 2018, with some fundamental agreements. To be continued…

Rockwool

A great and fun challenge. Rockwool started with Turma training for the maintenance department. The foreman (voormannen) have been in training for a while. And spectacular results that the management of maintenance and the students are proud of. They started with 5S and turned the organization upside down. They did some real cleaning and turned the organisation upside down in every department of each student. They worked as a team with a great accomplisment. KPIs and BSC are set up and up to date. Very important, one has started to improve. Continues improvements (KATA) and large (A3) improvements. The students became a team and exchanged their experiences with each other. The leaders, the managers, of the foreman are also becoming increasingly involved and enthusiastic. Sure everything is strange and new but challenging and exciting. To be continued in 2019…

 

   

Brabantia/Schneider

An unique combination of two companies started in October 2018 with a middle management course. Exciting! The coöperation but also content. Schneider Electrics, a Turma client, we trained the entire middle management. Brabantia is new. Schneider had two more students (new managers) who also wanted to be trained. Brabantia wanted a complete group. Well both wishes have been merged and we have started. The first two modules have already been implemented. Reactions: tough, necessary and practical and exciting.

VDL Nedcar Management Development

Exciting days. At the end of November 2018 the Management Development group of VDL Nedcar was being challenged. One had to present a final presentation. Something new. The student had to make a moodboard! A visual overview how he wants to lead. His view on leadership. Members of the board initially listened to their story. Then they started asking questions: How do you do this? How do you do that? … After this exam the management determined whether they had succeeded. The result was very good: everyone succeeded and the management and managers were enthusiastic about the presentations. This will complete their TEDx in early January for a large audience within VDL Nedcar. The topics are exciting and are about the automotive in the future. And of course the application of ideas within VDL Nedcar. After a year of training, they are ready! Perhaps for a nice top position within this beautiful company. To be continued in 2019.

Nedlin
We’ve started at Nedlin. We’ve started a trajactory with the Coördinators. They’ve started with KPI’s and BSC. Worked on the personal development, and put the learn’t leadership skills into action. The coordinators also learnt some conversationskills and tactics, which was highly appreciated by the course members. Finally the coördinators were ready on improving the departments of every student. Small and large improvements are being made. Too be continued in 2019…
 

Terugblik 2018

Scania

In 2017, two groups of teamleaders completed theire course. This was already the fith and sixed group of teamleaders.
This is an impression of what they said in their evaluation (in Dutch):

  

Kwaliteit van de cursus:
Emiel: De koppeling naar de praktijk werd goed gelegd. Hierdoor was het ook leuk om de theorie te gaan bestuderen.
Martijn: Ik vond sommige onderdelen zoals plannen en prioriteren wel pittig, maar over het algemeen lag de cursus wel op het niveau wat ik goed aankan.

Aansluiting op dagelijkse praktijk:
Mark  Je kan het niveau zelf zo hoog maken als je zelf wilt, mijns inziens. Voor mijzelf heb ik eruit geprobeerd te halen wat eruit viel te halen.

Ondersteuning Turma/ docent:
Robin Prima. Bij vragen kon je altijd terecht. Vaak werd ik aan het denken gezet, precies wat ik nodig heb. De direct benadering houd ik wel van. Het lesgeven was prima, er was ruimte voor een grapje en voor discussie, dit kon ik altijd waarderen.
Roy Benadering vond ik goed. Af en toe moest ik wel erg nadenken wat er bedoeld werd met de feedback. Maar dat zet je meteen weer aan het denken. Lessen waren altijd goed verzorgt en er ontbrak niks. Tevens praktijk theorie verhouding lag goed.

Nog eens?
Robin Een cursus waarin ik veel heb geleerd. De modules gesprekstechnieken, insights en teams en verbeteren zijn me bij gebleven. Wat ik heb geleerd is in de spiegel kijken, ik dacht dat hoe ik het deed dat dat de goede manier was, uiteindelijk kom je erachter dat dat lang niet altijd zo is.

         

VDL Nedcar

Three groups of Rayonleaders and four groups of coördinatoren are graduated in 2018. Congratulations!
Here are a few things the Rayonleaders wrote:

 

Kwaliteit
Rene: De kwaliteit is naar mijn mening goed. Veel was toepasbaar in de praktijk en de tools die aangereikt zijn helpen je ook zeker als leidinggever.
Michel: Ik ben gemiddeld door alles goed bij te houden 3 tot 4 uur per week bezig geweest, echter waren er periodes tussen de modules die langer waren, hier zaten dus ook weken bij dat ik geen werk had aan de cursus. Ik probeerde mij altijd zo goed mogelijk voor te bereiden en ik heb geen momenten gehad dat bleek dat ik me niet goed voorbereidt had. De tijd qua opdrachten is dan vooral de tijd die ik met de cursus bezig ben geweest.

Over cursusleider
Maarten: De begeleiding door Theo was prima, bij Theo is het van belang om eerlijk te zijn en te zeggen waarom iets niet is gelukt of waarom het huiswerk niet af is. Maak er geen verzinsel van maar blijf eerlijk. De lessen van Theo waren altijd goed voorbereid en er was veel interactie met de groep.
Johan: De ondersteuning van Theo is zeker goed, maar zelf denk ik, weet ik nu zeker dat ik daar te weinig gebruik van gemaakt heb. Als één iemand zijn afspraken na komt is het Theo wel.

Algemeen
Maarten: Ik kijk met een goed gevoel terug op deze opleiding, ik noem het een opleiding omdat ik cursus te licht vind klinken.
Rob: De opleiding heeft me geholpen om inzicht te geven waar ik sta en waar ik nog op kan verbeteren. Tevens weet ik welke valkuilen ik  heb en wie ik ben en weet wat ik wil en niet wil. Weet waar ik na toe wil en zal er zeker komen met de juiste inzet en vertrouwen.
Paul: De cursus heeft mij zeker op een hoger niveau gebracht veel praktijkgerichte zaken heb direct kunnen uitproberen en verbeteren. Ik heb er zelf dus een heel goed gevoel aan overgehouden door de vele leermomenten. Ook veel O JA momenten waren voor mij aanwezig. Ooit in een ver verleden de kennis opgedaan maar in mijn vorige werkzaamheden te weinig mee gedaan. Het voordeel van TURMA was dat veel Nedcar gericht was en dus ook direct uitvoerbaar. TURMA weet wat er speelt bij Nedcar en dat is het positieve aan deze cursus. Als ik terug kijk zou ik er zeker weer aan beginnen. Nogmaals chapeau!! Ondanks het vele geklaag van mij bij de opstart over het vele huiswerk dat we iedere module weer meekregen.

Bjorn:

 

 

 

 

 

Coördinatoren

A course with a lot of variation. Topics that have been talked about: How to measure the succes of your department? We’ve talked about teams, leadership, insights discovery and how to implement en use the several improvement tools.

Here are a few things the coördinatoren wrote:

Kwaliteit
Nigel:
 4 uur per week is een goede om te hanteren, dan heb je alles op je gemak af en weet je waar je bent gebleven. Alles was goed voor te bereiden. De opdrachten zitten in die 4 uur per week.
Roel: Ik ben blij dat ik deze cursus heb gevolgd. Ik heb hier veel van opgestoken en me goed kunnen ontwikkelen tot een volwaardige coördinator. Ik hoop in de nabije toekomst de vervolgcursus te mogen volgen want ik ben nog lang niet uitgeleerd. Aan de lijn heb ik alles onder controle mijn PQCD heb ik onder controle en ik wil me graag verder ontwikkelen. Op dit moment mag ik de Rayonleider bij zijn afwezigheid al vervangen en hierin zie ik mijn eerst volgende uitdaging. Ik wil zoveel mogelijk taken van hem leren zodat ik beslagen ten ijs kom als ik verdere stappen ga maken.

Docenten
Ronald: De docenten stonden steeds positief tegenover mij, ik kon ook mijn ei en frustraties kwijt bij hen. In het begin was ik terughoudend en zeer op mijn hoede hoe ik tegenover hen moest overkomen. Later voelde ik mij zekerder tegenover hen. Durfde ook meer uitleg te vragen. De afspraken met de docenten zijn steeds nagekomen, ik had er meer gebruik van moeten maken.

Marc:  De cursus is voor iedereen van toegevoegde waarde. Je leert er veel wat je in de praktijk goed kan gebruiken. Juul is zeer duidelijk in zijn manier van vertellen en heeft overal toch wel veel voorbeelden van dus was zeer prettig om lessen bij hem te volgen. Als er iets was wat je niet snapt kwam hij je het meteen uitleggen zonder te  mopperen of te zuchten. Ik heb met een positieve geest de lessen kunnen volgen en ook ervaren dat Juul al zijn afspraken nakomt en er dan ook vanuit gaat dat de groep dit ook doet.

Louis: Over het algemeen was de les van Juul duidelijk en aanvullend gebracht, zeker is het anders als met Theo, maar daar ligt ook een wereld van ervaring achter. Maar dit komt met de jaren, hij deed het op een leuke en duidelijk manier. Maar presentatie en praktijk waren verfrissend en leerzaam, hij heeft een goede indruk achter gelaten. Behield het overzicht, bleef kalm maar bracht het lesmateriaal goed over. Robert is hieromtrent maar 3 keer in onze lessen actief geweest, maar wat hij gaf was duidelijk, consequent en goed uitgelegd.

Algemeen oordeel
Dirk: Ik vond naarmate de cursus vordert, raakte ik wel af en toe in tijd nood om een module af te krijgen. Er zaten wel veel elementen in waar ik nog steeds iets aan heb. De gesprekstechnieken waren leerrijk maar toch zwaar voor mij. Heb er veel van geleerd maar heb toch nog en lange weg af te leggen. De insights was een leerzame dag over mezelf  en een dag met veel interactie. KATA vond ik ook interessant en goed. Het A3 probleem mocht iets meer praktijk gericht zijn naar oplossingen toe. Iets minder theoretisch.

Marcel: Zeker voor coördinatoren heeft dit een veel praktischere inzetbaarheid dan een MBO. Vooral de snelheid waarmee er naar de praktijk wordt geschakeld is goed. Theorieën is niet aan iedereen besteed. Sommige zaken zullen wat moeilijker te behappen zijn door sommigen, maar over het algemeen is het een haalbare zaak voor iedereen. Ook hierbij geldt weer; door het direct in de praktijk te zetten vallen de puzzelstukjes ineen en zo niet is er altijd gelegenheid voor wat extra aandacht. De cursus zat niet helemaal volgepakt zodat er geen ruimte was voor een zijsprongetje.

Dave: Tot slot ben ik wel heel blij dat ik heb deelgenomen aan de cursus omdat ik denk dat ik toch veel geleerd heb. Veel wat ik nu al toe pas. Vooral gesprekstechnieken.

Heino: Ik zou er zeer zeker weer aan beginnen als ik terugkijk, maar zou me dan met nog iets meer passie en creativiteit willen inzetten. Wat ik erg plezierig gevonden heb waren de gesprekstechnieken die ik ook in een privé situatie gebruiken kan. Ook het KATA gebeuren, het Insight Discovery en het inrichten van mijn afdeling vind ik een genot om te doen. Verder moet ik aan mijn zwakke punten werken. Ik heb het volgen van de cursus als prettig ervaren en ben blij dat ik deze kans aangeboden heb gekregen. Wat mij betreft hoeft er aan de cursus niks veranderd te worden en zou ik deze iedere startende coördinator van harte aanraden. Bovendien valt er nog heel veel te verbeteren in mijn afdeling en wil hierbij het geleerde van Turma in praktijk gaan brengen.

Rodney: Zonder overdrijven, heeft de cursus mij laten inzien wat ik wil worden ‘‘als ik later groot ben’’. Ik heb genoten van alle uitleg over verbeteren, de LEAN principes de theorie achter het denken van de bedenkers ervan de manieren van leiding geven. De cursus en de docenten hebben mij meer mijn weg laten vinden in wat ik wil gaan doen dan mijn middelbare school ooit gedaan heeft.

 

2018-12-18T12:31:43+00:00December 13th, 2018|