Gesprekstechnieken is een avontuur!

Hoe oefen je gesprekstechnieken?
Alleen theorie? Met de docent oefenen? Met een acteur? Hoe doe je dat zonder dat de cursist denkt: ‘toneelstukje’.

Veilige stappen
Turma doet dat in stappen: eerste veilige theorie, leren van de methoden, oefenen in een cursuslokaal, echte cases, studeren en dan de workshop.
Met name ruig in de MD opleiding. Kost wat, maar je hebt ook wat.

Een woensdagmorgen
Stel je voor woensdagmorgen 8.15 uur. Je komt in je fabriek, de opleidingsruimte. Je krijgt een geheugenkaartje, je krijgt een acteur toegewezen en je krijgt een HR consultant. Vooraf heb je cases gekregen. Cases uit je eigen afdeling. De nieuwe collega die je aan gaat nemen, de feedback die je wil geven aan de collega die nooit haar werk af heeft, het gesprek dat je moet doen met de collega die lang ziek is geweest, het jaarlijkse functioneringsgesprek met de al wat oudere collega die steevast binnenkomt met de opmerking: ‘waar zal ik tekenen, ik krijg er toch niets meer bij’, enz.

Cases of mijn afdeling?
Pittige maar wel redelijke cases. Je gaat naar ruimte 1. Midden in de fabriek. Het is redelijk warm, er is een raam, eigenlijk op een foute plek, er is lawaai, niet storend maar het is er wel. Er staat een camera, er zit een HR functionaris, er is een acteur. Jouw geheugenkaartje gaat in de camera.

Oh dat is echt!
Snel wordt begonnen. Het gaat best wel goed. Langzaam wordt het moelijker. De acteur zoekt je zwakke punten op. Je denkt: ‘he, hoe weet ie dat nou dat ik zo slecht tegen kritiek kan’, je denkt ’hij luistert niet’. Je ziet dat hij er wat vreemd bij zit maar je wil de sfeer niet bederven, dus je zegt niets. Je denkt: ‘lijkt wel erg vel op mijn medewerker Marc, precies zo’. Dan stop je: time out. Je krijgt positieve feedback, tips en weer ga je het gesprek aan. Dan gaat het goed. He lekker.

Stress
Snel naar een volgend gesprek waar je over drie minuten al mag beginnen. Er is een acteur, een camera, een HR functionaris. Je begint met je voor te stellen……
Enz. Zo doen we dat. Vijf gesprekken achter elkaar, de stress neemt toe, de fouten herhalen zich, er ontstaat een patroon. ‘Shit weer fout gedaan, nu ga ik erop letten”.
En na zo’n morgen mag je nogmaals je valkuilen oefenen. Je voelt je sterk, He, ik heb het juiste gereedschap gekregen. En dan… Tjonge wat was dat zwaar en leuk. Je voelt je vermoeidheid.

Trots en een Netflix serie.
Die avond krijg je een rapport met een verslag van de positieve feedback en de tips. Je bekijkt de film, samen met je partner. Je schrikt van sommige scenes en bent trots op sommige uitstekende interventies.

Echt ruig!
Zo oefen je gesprekstechnieken: zo realistisch mogelijk, in de context met positieve mensen die je graag iets willen leren en met inzichten al je valkuilen. Je bent klaar voor de echte gesprekken…
Dat is een super training met hoog rendement.

De cases, het tempo, de acteur en HR

2019-06-25T18:45:37+00:00June 25th, 2019|