Een opleiding afsluiten met een TEDx: ideaal

Het traject vooraf.

We hebben voor diverse organisaties een stevig Management Development traject uitgevoerd. Tien modules opgebouwd vanuit Kaplan and Norton (klant, aandeelhouder, intern, leren en groei), voorafgegaan door modules over persoonlijke effectiviteit, teambuilding en omgeving. Zie programma

Theorie en praktijk in een logische mix

Supermooi, maar ook superzwaar omdat alles wat geleerd wordt omgezet moet worden in de praktische context van de cursist. Businessplan, verbeterplannen, innovatieplannen, financiële analyses, teamanalyse eigen team en cross functionele teams, enz. Als je praat over een metamorfose: dit is er een! En dan ben je klaar en dan mag je nog een TEDx doen. Een TED presentatie in de context van de organisatie.

Kenmerken TEDx

  • Duur: 18 min
  • Doelgroep: divers; van eigen kinderen ouder dan 12 jaar, je ouders, collega’s maar ook managementboard, de klant, enz.
  • Didactisch: helft TEDx moet gaan over het onderwerp, andere helft over de interne toepassing;
  • Overdracht: sprankelend, zoveel mogelijk zintuigen aanspreken, interactie met het publiek;
  • Vorm: liefst midden tussen je publiek, goede geluidsinstallaties en visualisatie-mogelijkheden;

Ervaring
Cursisten zijn hierover eerst heel sceptisch en naarmate het onderwerp vorm krijgt steeds meer enthousiast en uiteindelijk supertrots. Een Poolse cursist vroeg me eens: “what’s the difference between a TEDx and a regular presentation?” Mijn antwoord was: “you will see”. Een half jaar later belde hij me op: Ik heb de nieuwe fabriek geopend voor een zaal van belangstellenden: de internationale board, de collega’s, mijn familie, de burgemeester, enz. “I had no problem with it because I had done it before”.

 

Dus: TEDx: Dat is de belangrijkste reden waarom ik een TEDx zo belangrijk vind. Je moet er staan, zelf onderzoek hebben gedaan, zelfbewust zijn van je valkuilen maar ook je sterke punten. Je moet kunnen overdragen aan diverse doelgroepen, je taal beheersen, simpel kunnen uitleggen en plezier, enthousiasme en betrokkenheid uitstralen en hebben. Daarom is een TEDx een waardevolle afsluiting van een management development traject en heeft Turma daarvoor gekozen.

Niet dan?

2020-06-23T19:48:07+00:00June 20th, 2020|