Insights Discovery, een perfecte tool

Insights … noemt men deze profielschets in de wandelgangen. Een tool die inmiddels al meer dan 4 jaar in onze programma’s is verweven. Na enkele oefeningen en de het bespreken van de ontvangt een cursist een profiel in de vorm van een boekje. Daarin vind je een naadloze beschrijving van jezelf. “Hoe kan het dat uit een paar vragen zo’n uitgebreid en kloppend profiel komt”, is een veelgehoorde reactie. Het lijkt alsof ik als cursusleider met je vrouw, kinderen, familie en vrienden heb samengezeten om eens alles over je op te schrijven. Het profiel beschrijft je sterktes, zwaktes, valkuilen, je communicatievaardigheden, leiderschap kwalificaties en je positionering in teams.

Allemaal interessant om te weten en uitgangspunt voor verdere profilering en professionalisering van jezelf. De betekenis gaat dieper en kan mensen persoonlijk raken. Ik heb meermaals cursisten gehad die in tranen uitbraken bij het lezen van het profiel, omdat de punten in het profiel duidelijk maakten waardoor veel niet lukte in het leven (huwelijk, werkrelaties, stappen in carrière etc.). Het is dan de uitdaging van de docent om de cursist dit profiel om te laten zetten in acties, dan wordt het model krachtig, praktisch en inzichtelijk. Inzicht in jezelf kan provocerend zijn maar dat is geen doel op zichzelf.

Kan DISC dit ook bereiken? Ja, maarrr…
Bij DISC krijg je ook een profiel, maar niet zo uitgebreid als bij Insights Discovery. De kleuren in het model zijn gedraaid, waardoor de betekenis verwarrend kan zijn. Zeker als er in een organisatie zowel insights discovery als DISC wordt gehanteerd. Insights Discovery kan laten zien in welke mate iemands gedrag verandert als hij/zij in interactie is. Dat kan DISC niet. Het mag duidelijk zijn waar wij voor kiezen. Weliswaar is Disc goedkoper, maar de toepassing is ook beperkter. Vandaar onze keuze.

2020-09-08T14:11:55+00:00September 8th, 2020|