De mens is een eigenwijs kuddedier.
Enerzijds volgt men de kudde, anderzijds is het uitdagend je te onderscheiden, eigenwijs te zijn. “Ik wil beter, sneller, knapper, intelligenter  zijn dan anderen”. Misschien willen we opvallen of juist het beste uit jezelf halen. Of wellicht vind je jezelf een uitzondering of uitzonderlijk!

Intelligentie en structuur.
Structuur blijkt meer invloed te hebben op bijvoorbeeld schoolresultaten dan intelligentie. Standaardiseren van processen, formulieren, werkvolgordes of probleemoplossingsroutines zijn belangrijk. Het schept duidelijkheid, maakt zaken meetbaar en leidt tot constante kwaliteit. Voorspelbaarheid. Dit is vooral in deze tijd belangrijk waarin er van de standaard wordt afgeweken door de huidige omstandigheden van thuiswerken, avondklok etc.

Heb je het zo gedaan zoals afgesproken?
Je moet op anderen kunnen rekenen. ‘Heb je gemeten, heb je overleg gehad, heb je het af,’ enz. Het meest prettige aan standaardiseren is dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Er is duidelijkheid. Als iemand afwijkt van de werkstandaard kun je tegen elkaar zeggen. “Heej, zo hebben we dat niet afgesproken”. Taken worden inzichtelijk in een vaardigheidsmatrix en het is meteen duidelijk waar het hiaat zit in een team.

En nu niets meer veranderen?
Jawel, juist wel… maar… binnen de standaard. Continue verbeteren is juist de standaard verbeteren. Kleine verbeteringen maar ook grote. Overigens doen we dat ook in ons dagelijks leven. Je staat altijd op om 7.00 uur. Misschien besluit je dat het beter is om iets eerder op te staan. Je sport per dag een half uur. Wellicht dat je op een bepaald moment zag dat je die standaard anders wilt hebben. Zo zijn er honderden voorbeelden. Juist het verbeteren van een standaard vergroot zowel privé als zakelijk je resultaten. Ga maar eens na welke standaarden je stiekem hebt. In je eetgedrag, slaapgedrag, sportgedrag, enz.

 

Turma introduceert standaarden in je bedrijf:

Dezelfde grafiek, standaardisatie van de gesprekken, de planningen, de evaluaties, enz. We hebben nu onze standaarden gebundeld: Digitaal en/of fysiek.

Nieuwsgierig? Neem gerust contact op.