Een dialoog over teamwerk
Covid-19 heeft geleid tot minder teamwerk. Iedereen zit thuis, doet zijn/haar ding en af en toe is contact met de leidinggever/ster.

He, he eindelijk!
Na dit cynische begin willen toch nog even hiermee doorgaan.
Want wij geloven niet zo in teamwerk. Vroeger al op school. In een team werken leidde tot onevenwichtige inzet. Weet je nog die ene eikel die nooit iets deed maar bij de presentatie voorop stond. En dan ook nog een goed punt krijgen.
Iedereen herkent dit soort ervaringen.
Een team kun je anoniem maken. ‘Wij als team gaan het doen”, dat zal leiden tot elkaar aankijken en afwachten wie het eerste het initiatief neemt en aan de slag gaat.

Organisaties belonen de individuele inzet. Of heb jij een groepsbeoordeling? Een groepsbeloning?
In een groep spelen ook tal van psychologische aspecten. Bijvoorbeeld leidt groepswerk tot gemiddeld werk. Het mavo syndroom noemen we dat. De goede willen niet opvallen en de zwakkeren maken het eindresultaat ook zwakker.

Nu is het genoeg met dit cynische gedoe’.
Sorry maar teamwerk is nu eenmaal niet zo effectief als de optelsom van de individuen. Ondanks het feit dat vrijwel elke organisatie teamwerk stimuleert.

Tja en nu dan?
Wij proberen teamwerk te versterken door de individuele inzet te analyseren. We beginnen met te kijken naar hoe een individu, een teamlid zich gedraagt. Is hij of zij een specialist, een criticaster, een fanatiekeling. We kijken naar de rol die iemand meestal inneemt in een team. (Belbin). We kijken naar de stijl van leren. Is het iemand die praktisch leert of juist liever theoretisch. (Kolb)
Ook kijken we naar het ontwikkelprofiel van iemand. De kleuren van Jung.
We proberen aan te geven of iemand erg voor de taak zal gaan of  juist het cement is in een groep (taak of relatiegericht). En zo maken we een complete analyse.

En dan, wat heb je dan?
Dan ga je kijken wat iemand voor een team kan betekenen. Waar iemand autonoom in is. Welke taak iemand het beste voor de groep kan doen.
Net als in een vereniging. Je ziet soms aan iemands manier van praten, denken en stellen van vragen dat die zeer geschikt is om zich bezit te houden met de financieren. Sommige zijn geboren voorzitter/ster, enz.
Maar de analyse is nodig. Dat moet een teamleider/ster zelf doen. En dan iedereen aanspreken op zijn of haar individuele taak.
Dat werkt goed en… is leuk.

En dan?
Uiteindelijk werken we naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid van een team. Bestuurlijk autonoom.

En dan is de teamleider/ster overbodig?
Ja soms wel in elk geval in een aantal aspecten. En team kan veel zelf.
Of eigenlijk: een medewerker/ster kan veel zelf.
Kijk maar wat hij/zij privé allemaal doet. Lukt dat op het werk ook?