Proactief niks doen!

Ajax werd afgelopen zondag kampioen. Twaalfduizend mensen stonden het kampioenschap bij de Johan Cruijff Arena te vieren. De politie greep niet in om “ongeregeldheden en escalatie van geweld” te voorkomen. Het feit dat de politie bewust niet heeft ingegrepen (of je er nu mee eens of oneens bent) laat zien dat erover is nagedacht. Bewust supporters bij het stadion en niet naar de binnenstad en geen interventie om rellen te voorkomen.

 

Gisteren zag dit artikel (klik hier) en moest meteen denken aan “proactief niks doen”. In de cursus behandelen we vaak de zeven eigenschappen van effectief leiding geven door Covey. Eigenschap 1 van Stephen Covey is wees proactief. Hier wordt het beeld geschetst van iemand die initiatief neemt, kansen pakt, meedenkt, innovatie aanwakkert en niet moppert. Eigenlijk alles behalve stilstaan of achteruitgang. Toch heeft de politie in het artikel door niets te doen, bewust proactief gehandeld. Er zijn afwegingen gemaakt en gezocht naar het scenario met de beste oplossing. In dit geval was de beste oplossing, geen interventie.

Misschien denk je heel anders over dit politie optreden, maar zoals je zult begrijpen gaat het ons daar niet om. Pro activiteit wordt door veel managers gezien als hard werken, actief zijn, veel doen. Dat is het niet: het is gewoon bewust handelen, weet wat je doet in tegenstelling tot ‘ intuïtief handelen, direct en zonder even na te denken’.